Dobry rosół
bella - 30 Mar 2010, 23:19
Dobry rosół.
Szukam dobrego przepisu na rosół, zwykle wrzucam kawałek kurczaka do garnka, marchewkę, pietruszkę ziele angielskie, trochę pieprzu i kostkę rosołową. Smakowo jest nawet w porządku, ale nie jest klarowny. Dlaczego?
Nigdy nie wyszedł mi tak ładny jak u mojej mamy. Tamten był czyściutki i żółciutki, mój jest jakby brudny. Gotuję niby tak samo, ale jednak inaczej. Gdzie tkwi tajemnica? Woda inna, może ta kostka wszystko psuje? Naprawde nie wiem. Help me!
Mama - 02 Kwi 2010, 20:01
No, że Cie mama rosołu nie nałuczyła gotować to się dziwię...? Zgłoś się do niej na korki to napewno Ci zdrawdzi swój sekret. Kogo jak kogo ale córkę napewno nauczy i zapozna ze swoimi sekretami.
Ja od siebie dodam, że najlepiej lubię rosołek jak np. dam porcję rosołową, skrzydełka czu udko i do drobiu dodam kawałek wołowiny - antrykotu wołowego - miodzio! Mój mąż mógłby jeść na okrągło z makaronem, ziemniakami. A jak zostanie i dzieci miały urozmaicenie gotuję na nim pomidorówkę. Mniam
kolka34 - 10 Kwi 2010, 14:42
podstawą dobrego rosołu jest dobra kura, najlepiej chowana w warunkach gospodarskich (domowych), karmiona ziarnem a nie jak kupcze paszą,
a druga sprawa to rosołek gotujemy bardzo powoli, aby był klarowny,
a trzecia sprawa, to taka, zeby nie dodawać za dużo przypraw w trakcie gotowania, rosół lepiej przyprawić już na talerzu
Onetka - 21 Kwi 2010, 15:37
Dobry rosołek to tak jak pisały poprzedniczki...dobra kura, kaczka, porcja rosołowa lub wołowy ...wtedy antrykot, lub żebra wołowe. Moze być mieszany drobiowo-wołowy. Wiadomo, ze warzywa, cebule przypiekamy nad płomieniem...i gotowanie na bardzo wolnym ogniu bez przykrywania....gdy mięso miękkie, a wody mało, uzupełniamy dolaniem zimnej wody, po czym nalezy zagotowac tez na wolnym ogniu.
W trakcie gotowania zbieramy łyżką tzw szumowiny . Kolor rosolku /taki żólciotki/ mozna uzyskac dodając łyżeczkę koncentratu buraczanego. Z koncentratem nie przesadzac, zeby nie ugotować barszczyku zamiast rosołku . Smacznego !!!!!zanotowane.pl doc.pisz.pl pdf.pisz.pl romanbijak.xlx.pl
bella - 30 Mar 2010, 23:19
Dobry rosół.
Szukam dobrego przepisu na rosół, zwykle wrzucam kawałek kurczaka do garnka, marchewkę, pietruszkę ziele angielskie, trochę pieprzu i kostkę rosołową. Smakowo jest nawet w porządku, ale nie jest klarowny. Dlaczego?
Nigdy nie wyszedł mi tak ładny jak u mojej mamy. Tamten był czyściutki i żółciutki, mój jest jakby brudny. Gotuję niby tak samo, ale jednak inaczej. Gdzie tkwi tajemnica? Woda inna, może ta kostka wszystko psuje? Naprawde nie wiem. Help me!
Mama - 02 Kwi 2010, 20:01
No, że Cie mama rosołu nie nałuczyła gotować to się dziwię...? Zgłoś się do niej na korki to napewno Ci zdrawdzi swój sekret. Kogo jak kogo ale córkę napewno nauczy i zapozna ze swoimi sekretami.
Ja od siebie dodam, że najlepiej lubię rosołek jak np. dam porcję rosołową, skrzydełka czu udko i do drobiu dodam kawałek wołowiny - antrykotu wołowego - miodzio! Mój mąż mógłby jeść na okrągło z makaronem, ziemniakami. A jak zostanie i dzieci miały urozmaicenie gotuję na nim pomidorówkę. Mniam
kolka34 - 10 Kwi 2010, 14:42
podstawą dobrego rosołu jest dobra kura, najlepiej chowana w warunkach gospodarskich (domowych), karmiona ziarnem a nie jak kupcze paszą,
a druga sprawa to rosołek gotujemy bardzo powoli, aby był klarowny,
a trzecia sprawa, to taka, zeby nie dodawać za dużo przypraw w trakcie gotowania, rosół lepiej przyprawić już na talerzu
Onetka - 21 Kwi 2010, 15:37
Dobry rosołek to tak jak pisały poprzedniczki...dobra kura, kaczka, porcja rosołowa lub wołowy ...wtedy antrykot, lub żebra wołowe. Moze być mieszany drobiowo-wołowy. Wiadomo, ze warzywa, cebule przypiekamy nad płomieniem...i gotowanie na bardzo wolnym ogniu bez przykrywania....gdy mięso miękkie, a wody mało, uzupełniamy dolaniem zimnej wody, po czym nalezy zagotowac tez na wolnym ogniu.
W trakcie gotowania zbieramy łyżką tzw szumowiny . Kolor rosolku /taki żólciotki/ mozna uzyskac dodając łyżeczkę koncentratu buraczanego. Z koncentratem nie przesadzac, zeby nie ugotować barszczyku zamiast rosołku . Smacznego !!!!!